Penis- the good, the bad and the ugly

Her-O

Her-O

Že odkar spremlja moške je jasno, da je penis več kot le del telesa. Sprehod skozi zgodovino nam pokaže božanstveni kult čaščenja penisa oziroma faličnosti.

THE GOOD

Raziskovalce je pred nekaj leti presenetila najdba v Nemčiji. Odkrili so do sedaj najstarejšo falično upodobitev. Gre za 19 cm visok in skoraj 3 cm širok natančno zbrušen kamen v obliki falusa. Njegova uporaba ni natančno določena, vendar znanstveniki ne izključujejo, da je morda služil tudi kot seks pripomoček. Starost najdbe ocenjujejo na približno 28000 let.

Znane so tudi nekoliko mlajše jamske upodobitve erektilnega penisa, simbola življenja, tolmačenega  celo kot kreatorja Univerzuma.

Vemo, da so različna ljudstva skozi zgodovino zelo slikovito in bolj ali manj eksplicitno upodabljala moške spolne ude.

Stari Egipčani so v erektilni podobi penisa prepoznali plodnost. Boga plodnosti je ponazarjal tudi Oziris, čigar legenda pravi, da so bili njegovi posmrtni deli raztrošeni širom Egipta, razen penisa, ki ga je pojedla riba. Kljub temu je Ozirisova žena uspela zbrati dele in ga oživeti. Namesto zgubljenega penisa pa mu je poklonila leseno repliko. Kasneje pa naj bi celo uspešno zanosila.

Eno najzgodnejših egipčanskih božanstev, Min, tako imenovano itifalično bitje, je bilo upodobljeno z ogromnim pokončnim penisom, ki ga drži v rokah.

Staroegipčanski bog plodnosti Min

Stari Grki niso skrivali navdušenja nad spolnostjo in njene užitke zajemali z veliko žlico. Tako ni bilo nič presenetljivega ko so med arheološkim izkopavanjem starodavnih Pompejev odkrili kopico penisov.

"Kameni penis" najden v Pompejih

Še danes se stanje boleče in dolgotrajne erekcije imenuje »priapizem«. Izraz izhaja iz imena grškega boga plodnosti, Priapusa, ki je upodobljen z nesorazmerno velikim penisom. Priapus naj bi imel v Pompejih celo svoj kult, predvsem pa je bilo na njegov račun odkritih veliko upodobljenih kipcev falične oblike. Dimniki, zvonci, trkala… vse v erektilni obliki penisa.

Freska antičnega boga Priapusa

V rimskem stranišču v Turčiji so odkrili mozaik mladeniča, ki drži pokončni penilni ud. Šlo naj bi za Narcisa, le da je v tej upodobitvi njegova pozornost popolnoma usmerjena v svoj pokončen falus. 

Dinamika upodabljanja falusov v stari Grčiji in Rimu je bila precej raznolika.

Grška povezanost z estetiko je narekovala upodobitev manjših falusov. Široka ramena, močne prsi, svetla polt in- majhen penis. To je bil starogrški estetski ideal. Veliki penisi so se smatrali za groteskne. Zevs in Pozejdon, oba prikazana s popolnim atletskim telesom, imata prav tako tudi dovršeno mednožje, popolnoma izklesana manjša penisa ter anatomsko skoraj preveč pravilni modi.

Kaj vse te upodobitve pomenijo je zagotovo podvrženo mnogim psihoanalitičnim in zgodovinskim interpretacijam. Jasno je, da je falus skozi zgodovino povezan s plodnostjo in rodovitnostjo. Brez obojega se življenje konča, zato je penis kot tak tudi stvaritelj življenja. K nebu segajoče penilno telo je povezano s pokončnostjo in celo integriteto. Pri starih Grkih morda nakazuje na homoerotično vzdušje ali pa kaže celo na posmeh lastni mitologiji.

Kult čaščenja penisa pa je zagotovo doživel vrhunec tudi v Aziji in na Indijskem polotoku. Šiva, vrhovni bog v šivaizmu, se najpogosteje časti kot lingam. To je kompleksen falični simbol, ki predstavlja prvotno energijo.

Kompleksna ezoterika pa je tudi v ozadju obširnega čaščenja falusov v Butanu. Eksplicitno upodobljeni penisi so značilni totem dobre energije ob vselitvi v novo domovanje. Svojevrstna relikvija lesenih penisov pa po butanskem prepričanju skrbi za blaginjo, zdravje in mir v družini.

Eksplicitno upodobljeni penisi so značilni totem dobre energije ob vselitvi v novo domovanje.

THE BAD

Z vstopom v srednji vek je telo izgubilo dovoljenje za užitke in vsi njegovi nekoč čaščeni atributi so bili prepovedani, kaznovani in sramotni. Vsaj takšen je bilo potrebno dajati vtis v očeh javnosti. Poželenje je postalo nevarno in skušnjava verjetno ravno zato še bolj mikavna.

Cerkev je prevzela nadzor nad Zakonom in zakonom. Razvil se je tako imenovani teološki penis. Duhovščina je učila, da je namen seksa razmnoževanje in s tem povezan užitek je bil zanemarljiv. Mišljenje, ki ponekod vztraja še danes, je v srednjem veku učilo, da je masturbacija greh. Dotikanje in raziskovanje lastnega telesa pa vstopnica v pekel.

Morda najbolj znana falična upodobitev tistega časa je Drevo falusov. Gre za motiv, ki prikazuje drevo, s falusi razporejenimi po vseh vejah. Falusi so različnih velikosti, vsi v erektilnem stanju in vključujejo celo skrotum. Drevo falusov je znan motiv tistega časa v zahodni Evropi. Njegov pomen je po navadi interpretiran kot povezava med neplodnostjo in impotenco na eni, ter čarovništvom in celo satanizmom na drugi strani.

THE UGLY

Danes lahko najdemo eksplicitne podobe moškega spolnega uda na vsakem koraku. Prva skica na sveže zapadlem snegu, tisti vsem znani enopotezni oris na javnih in šolskih WC-jih,… Pa nepovabljena sporočila, tako imenovani dick picksi v inboxu, kot izraz sodobnega flirtanja :/

Njegova vrednost je pogostokrat  zreducirana zgolj na »moški joystick«, ali pa na feministični antitotem. Penis je postal tudi manifestni organ patriarhalne družbe. Vsa ta negativna in zbanalizirana konotacija pa mu odvzema nekoč dodeljeno oltarsko vrednost.

Zato častimo faluse!

Vrnimo ta pokončna božanstva na naše police, častimo jih kot pradavno povezanost med moškim in žensko. Kot simbol življenja in povezanosti človeka z naravo. Kot fluidno življenje, ki spreminja formo vsak dan, vendar je vedno v ravnovesju. Nas opogumlja, da se pokončno dvignemo, ko pademo in nas tolaži, da tudi če nismo vedno polni moči, ni to nič hudega, saj življenje je ravnovesje. Življenje je neprestano spreminjanje.

Share this postDodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISI